Tot el que cal saber dels SUV

Per: Deyanira García

En els darrers anys, el sector de l’automoció ha viscut una transformació que ha desembocat en l’auge dels anomenats Sport Utility Vehicles, més coneguts com a SUV.

Aquests vehicles han passat a dominar les carreteres d’arreu del món. Presents a les ciutats més bullicioses però també en localitats més mitjanes, han aconseguit desplaçar els sedans i altres vehicles.

A què respon aquest canvi? Quines són les característiques dels SUV? Quins avantatges presenten? Quines són les seves diferències amb els turismes? Els SUV no només han canviat la nostra manera de viatjar, sinó que també han modificat la nostra percepció del que un automòbil pot oferir. Descobrim-ho. 

Què és un SUV?

Tal com s’ha dit més amunt, SUV ve de les paraules en anglès Sport Utility Vehicle, que en català es tradueix com a vehicle utilitari esportiu.

Aquests cotxes combinen elements d’un turisme però també d’un tot terreny. És a dir, l’estètica és aparentment similar a la d’un tot terreny, però aquest vehicle, per les seves prestacions, no està preparat per circular per qualsevol lloc, sinó que està més ideat per circular per asfalt, com un turisme. 

El volum i l’habitabilitat són més grans que els dels turismes i la capacitat del maleter també es veu augmentada (oscil·la entre els 500 i els 800 litres). Pel que fa a la tracció, acostumen a tenir-la al davant.

Així mateix, els SUV es poden dividir en tres categories en funció de la seva grandària:

Els SUV petits: són els més utilitzats a Espanya. Pesen entre 1.100 kg i 1.350 kg i la capacitat del maleter és, com a màxim, de 500 l. 

Els SUV mitjans: són una mica més grans que els anteriors, ja que pesen entre 1.313 kg i 1.787 kg, i els maleters arriben als 750 l de capacitat.

Els SUV grans: són els menys habituals a Espanya. Aquests cotxes pesen entre 1.485 i 2.565 kg i els maleters poden disposar de fins a 800 l de capacitat. 

Principals diferències entre un SUV i un turisme

Per aprofundir en les diferències, anirem explicant les seves característiques per apartats.

  • Disseny i grandària: els turismes tenen una carrosseria baixa i més compacta que els SUV.
  • Capacitat: els SUV, com que tenen unes dimensions més grans, acostumen a tenir més càrrega i espai per als passatgers.
  • Eficiència: els SUV tenen motors més potents, amb una capacitat de remolc superior a la dels turismes, dissenyats per al confort a la carretera.
  • Consum de combustible: per la seva grandària i pes, els SUV consumeixen més combustible, especialment en trajectes curts i urbans. Els turismes, gràcies al seu disseny aerodinàmic, són més eficients.
  • Conducció: els turismes, com que tenen el centre de gravetat més baix i són més compactes, són més manejables i permeten maniobres més àgils.

Avantatges d’un SUV

El SUV ofereix un seguit d’avantatges que són molt atractius per a molts conductors. Entre aquests beneficis hi ha:

  • Emmagatzematge: disposa d’una gran capacitat de càrrega i espai ampli per als passatgers.
  • Versatilitat: són vehicles que es poden adaptar a diferents situacions i estils de vida.
  • Altura de conducció: els conductors estan més elevats que en un turisme, cosa que millora la visibilitat de la carretera.
  • Tracció a les quatre rodes: hi ha models que inclouen tracció a les quatre rodes, tot i que el més habitual en els SUV és que només tinguin tracció davantera.
  • Capacitat de remolc: els SUV solen tenir més capacitat de remolc en comparació amb els automòbils estàndard.

En resum, tenir un SUV ofereix una combinació de versatilitat, espai, seguretat i capacitat que els fa atractius per a una àmplia gamma de conductors amb diferents necessitats i estils de vida.

Amb l’assegurança de cotxe del RACC mou-te amb total tranquil·litat. Calcula el teu pressupost fàcilment.