Com posar les fundes a les rodes?

Per: Albert San Andrés

Amb l’arribada de l’hivern i del fred sempre tenim molts dubtes a l’hora de posar-nos a conduir. Un és la conducció en condicions extremes, un problema de fàcil solució amb els cursos de l’Advanced Driving Center, però hi ha coses que per fer-les només cal pràctica. És el cas de posar les fundes a les rodes en situacions de neu.

Conduir amb neu i muntar les antigues cadenes metàl·liques sempre es convertia en un problema per a molts conductors poc habituats, una situació que es va solucionar en part amb el nou sistema de bossa, molt més ràpid, fàcil i adaptat a una situació en què mana el temps.

Què són les cadenes de roba?

Al mercat hi ha diversos tipus de cadenes: les convencionals metàl·liques, les mixtes, les compostes amb xarxa i les de tela. Aquestes dues últimes, atesa la seva gran semblança, són les que tractarem.

Igual que les cadenes de tota la vida, les de tela –conegudes també per pell de foca– són unes bosses que es col·loquen a les rodes motrius del vehicle per evitar patinar en condicions de gel i neu. Els avantatges d’aquest model són molts, ja que no fa malbé tant els pneumàtics, és menys sorollós i, sobretot, més fàcil de muntar. D’altra banda, aquest sistema està previst per a un ús esporàdic atès el seu major desgast, menor resistència, menor durabilitat i menys adherència respecte de les metàl·liques.

6 senzills passos per col·locar les cadenes del cotxe

Com es munten?

  1. En primer lloc, cal assegurar-se de comprar les adequades per a la mida dels nostres pneumàtics i localitzar quines són les rodes motrius del nostre vehicle. Això últim pot semblar una ximpleria, però no seríem els primers a posar-les on no toca.
  2. Introduir la funda per la part superior de la roda, ajustant-la tant com sigui possible per tot el pneumàtic i alineant-ne la banda de rodament amb la de la goma.
  3. Moure el vehicle molt lentament per poder ajustar la bossa totalment a la roda.

Quan cal desmuntar-les?

A causa de l’alt desgast d’aquest sistema, és aconsellable desmuntar aquestes cadenes quan la capa blanca de neu i gel hagi desaparegut, per evitar que es trenquin ràpidament.

I recordeu que, en cas de necessitat o dubte, sempre podeu trucar al servei d’assistència del RACC.